Terug naar Mindfullness

Cases

Iris werkt als fysiotherapeut binnen een revalidatiecentrum. De cliënten die hier komen hebben een intensief traject van revalidatie nodig om weer zo goed mogelijk te herstellen. De variatie tussen de patiënten en behandelingen is groot.

Iris heeft nu een patiënt met chronische pijnklachten. Tijdens het onderzoek van vorige week kwam naar voren dat mevrouw deze onverklaarbare pijnklachten al zo’n vier jaar heeft, maar in de afgelopen maanden nog heviger werden. De ene dag gaat het goed, maar een dag er na is het meestal helemaal mis. Dan kan ze niets: ‘pijn, moe, kramp … alles!’. Op de vraag van Iris of mevrouw dan misschien niet wat te veel heeft gedaan antwoord ze: ‘Ja, ’tuurlijk heb ik te veel gedaan. Maar dat merk ik pas als ik het te laat is!’

Doel van het revalidatietraject is daarom om die belasting/belastbaarheid in balans te brengen en te leren omgaan met haar pijnklachten. Met name de fysiotherapeut, ergotherapeut en maatschappelijk werker zullen hierin een rol spelen.

Iris stelt voor om eerst enkele behandelingen te richten op ontspanningstherapie. Het doel van deze mindfullness oefeningen is bewust-zijn. Iris: ‘Dit zorgt voor rust, acceptatie en leert in geval van spanning en ongenoegen dat je dan ook bewust (vanuit jezelf) kunt reageren.’

Iris: “Probeer zo ontspannen mogelijk te liggen met uw ogen dicht, de armen losjes naast u op de bank … Bedenk waar u bent … Voel de druk van bank op uw schouders … op uw rug … uw billen … uw benen … uw voeten … (..).

Laat de geluiden die u hoort langs u heen gaan … luister naar uw ademhaling … voel hoe de lucht door uw neus naar binnen stroomt … voel hoe de longen zich vullen … en de lucht weer verdwijnt … (..).

Neem waar wat er gebeurt … merkt u spanning of iets anders, laat het voor wat het is … (..).

U mag weer langzaam terug komen en uw ogen opendoen … ”

Vragen:

  1. Jij als verpleegkundige loopt stage bij deze fysiotherapeut en wil graag maar weten over deze behandelwijze. Wat vraag je? Ook ten aanzien van de wortel van mindfulness en boedhisme.
  2. Hoe kijk jij hier persoonlijk tegen aan? Zou jij deze behandeling adviseren? Of juist niet? Motiveer je antwoord.