Terug naar Complementaire zorg

Veelgestelde vragen

Mag ik als verzorgende/verpleegkundige complementaire zorg uitvoeren?

Ja dit mag als de interventie niet berust op een occulte methoden. Wordt er gebruikt gemaakt van bepaalde krachten of is het uitgangspunt een religie die haaks staat op de christelijke religie, dan moeten we deze behandeling afwijzen. Het is daarom belangrijk dat je je verdiept in de complementaire interventie die uitgevoerd gaat worden, want je kunt (zonder dat je het direct door hebt) terechtkomen in een geheimzinnige en mysterieuze behandeling. De Bijbel wijst duidelijk alles wat met occultisme te maken heeft af (Deuteronomium 18: 9-14).

Ons jaarthema op de afdeling is complementaire zorg. Ben ik verplicht hieraan mee te werken?

Nee. In het rapport van V&VN, 2012 ‘Complementaire Zorg: een poging tot verheldering van de discussie’, staat duidelijk vermeld dat je als verpleegkundige of verzorgende niet verplicht bent om complementaire zorg aan te bieden. Je mag het aan de zorgvrager zeggen dat je niets ziet in complementaire zorg, maar een respectvolle houding tegenover de zorgvrager blijft hierin wel van belang!

Mag ik allerlei kruiden toepassen in mijn werk als verzorgende/verpleegkundige?

Hier is geen ethisch/principieel bezwaar tegen, want in de Bijbel lezen we ook over geneeskrachtige planten (Jesaja 1:6 en 38:21, Jeremia 51:8, Psalm 51;9). Probeer wel te lezen over de achtergrond van de kruiden, let ook op het bijwerkingen profiel en bespreek altijd met de arts dat er interventies worden uitgevoerd met kruiden. Natuurlijke geneesmiddelen zijn niet per definitie onschuldig en kunnen soms interactie vertonen met reguliere medicijnen.

Eind 2019 heeft de RMU onder leden die werkzaam zijn in de zorg en welzijn een onderzoekje gedaan. Hieronder de resultaten.